Waarom ik zo van reizen hou
De eerste keer dat ik ging backpacken was in 2005. Ik was die zomer drie maanden vrij van mijn werk en wilde eindelijk eens een keer de stap nemen om wat langer weg te gaan, alleen. Ik boekte een retourticket naar Bangkok en had twee maanden de tijd om Thailand te ontdekken. Er was geen plan maar wel twee wensen; de tijgers in de (nu zeer beruchte) Tiger Temple zien en mijn duikbrevet halen. Beide zijn gelukt en zoveel meer, ik had de smaak te pakken. Het jaar daarop heb ik een aantal maanden door Thailand, Cambodja en Vietnam rondgezworven. De reiziger in mij was geboren. Ik word oprecht blij van reizen en ik zal je vertellen waarom.

 

Ervaren van een enorm vrijheidsgevoel

Het liefste plan ik helemaal niets, gewoon gaan en maar zien waar ik uitkom. Verder trekken, nog een paar dagen blijven? Er hoeft helemaal niets en alles kan en mag in je eigen tempo. Aan de andere kant van de wereld maak je je niet druk over je werkzaamheden of een huis dat nodig gepoetst moet worden. Daar drink je water uit een kokosnoot en geniet je van de prachtigste zonsondergangen.

 

Geen dag is hetzelfde

Als je onderweg bent weet je nooit wat je op de volgende plek te wachten staat. Hoe zijn de mensen, wat is er te zien, wie zal ik ontmoeten? Iedere dag is anders en geeft je weer nieuwe en mooie ervaringen. De voorspelbaarheid van je dagelijkse leven thuis verdwijnt even helemaal naar de achtergrond. Spannend ook wel soms, ik heb me vaak afgevraagd of ik wel aan zou komen op de plek waar ik naartoe wilde. Het lokale vervoer kan zeer chaotisch overkomen, maar het komt altijd goed. Tenminste, dat is mijn ervaring. En ach, je weet wat ze zeggen over uit je comfort-zone komen…

 

Kennismaken met andere culturen

Het is interessant om te zien en ervaren hoe de gewoontes, gebruiken en godsdiensten in andere landen zijn. Zo heb ik kennis mogen maken met het Boeddhisme in Zuid-Oost Azië , Hindoeïsme in India en de verering van de Pacha Mama in Peru. En juist door al deze verschillen in de wereld te zien, besef ik dat we één zijn. We doen het alleen op andere manieren.

 

Ontmoeten van gelijkgestemden

Onderweg kom je veel andere reizigers tegen, sommigen zijn een paar weken onderweg, anderen al jaren. Leuk om al de reisverhalen te horen en de redenen waarom mensen op pad zijn. Die overigens voor veel reizigers dezelfde zijn als de mijne. Een paar keer ben ik samen met iemand verder gereisd die ik onderweg tegenkwam. Zoals met Jerod, een jonge Canadees waarmee ik tijdens mijn eerste reis twee weken door Noord-Thailand en Laos ben getrokken.

 

Aanschouwen van de wonderen in de wereld

Er is zoveel moois gebouwd, ontstaan en bewaard gebleven op onze aardbol. Gelukkig heb ik daarvan het één en ander mogen zien: Ankor Wat in Cambodja, Halong Bay in Vietnam, Machu Picchu in Peru, koningssteden in Nepal, Taj Mahal in India, de Grand Canyon in de VS. Allemaal stuk voor stuk fantastisch! Iedere keer weer voel ik een enorm respect voor de makers hiervan, of dat nu de mens of de natuur zelf is geweest.
Macchu Pichu

 

Proeven van al het lekkers uit de lokale keuken

Tja, je bent een bourgondiër of je bent het niet. De heerlijkste gerechten kom je onderweg tegen met in ieder land zijn eigen keuken. Ik ben een enorme fan van streetfood, lekkere hapjes die door moeders de vrouw gewoon op straat klaargemaakt worden. Authentiek, al vele generaties doorgegeven. Sommige lokale lekkernijen sla ik liever over zoals gefrituurde sprinkhanen en gegrilde cavia, er blijft keuze genoeg over.

 

Verbreden van perspectief

Tot slot is reizen voor mij een prima manier om mijn perspectief te verbreden. Door te zien, ervaren en te voelen hoe het er in andere culturen op deze wereld er aan toe gaat veranderde mijn kijk op de wereld. Iedereen doet wat hij kan met wat op dat moment voorhanden is. In de niet-westerse landen moeten de mensen het met heel wat minder financiën en materie stellen als bij ons het geval is. En juist hier bemerk ik veel meer oprechte belangstelling, zorg voor elkaar en leven met de dag. Het beetje wat er is wordt gedeeld met de naasten en zeker ook met de vreemdeling, want gastvrijheid staat hoog in het vaandel. De waarden van arm of rijk zijn kunnen in een ander land totaal tegengesteld zijn aan die van ons. Natuurlijk wordt ik geraakt door de armoede van sommigen, maar nog vaker opent mijn hart voor de warmte die uitgestraald wordt.
Reizen in India
.
 Wat betekent reizen voor jou?

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *